Trójkąt roboczy – jak łączyć meble kuchenne?

Kuchnia to miejsce często trudnej pracy. Właściwe jej przygotowanie do gotowania, krojenia, smażenia bardzo ułatwi nam te zadania, a także sprzątanie całości. Meble kuchenne muszą być nie tylko ładne, dopasowane do innych wnętrz w domu, ale też pakowne, najwyższej jakości i zamontowane w odpowiedniej kolejności, tak by stworzyły “trójkąt roboczy”.

Chociaż każdy ma inny sposób gotowania, to jednak potrzebuje lodówki, kuchenki, zlewozmywaka i blatów roboczych, na których może odkładać produkty, a później je przygotowywać do gotowania i podania. Zasadą jest więc, że pierwszą w rzędzie zawsze jest lodówka. Niezależnie od tego, czy stawiamy sprzęty od lewej czy od prawej, to od niej zaczyna się praca w kuchni. To z lodówki wyjmujemy niezbędne produkty, które musimy odłożyć na blat. Dlatego drzwi powinny się otwierać tak, by bez problemów z lodówki wystawiać wszystko od razu na szafkę. Następnie produkty zwykle myjemy, czyli wkładamy je do zlewu i odcedzamy oraz kroimy na następnym blacie roboczym. Na końcu ciągu kuchennego powinna więc znajdować się kuchenka wraz z piekarnikiem. Nigdy nie można montować kuchenki bezpośrednio przy ścianie czy wysokiej szafce, ani przy lodówce, dobrze jest jednak, gdy zlewozmywak trafia pod okno, wtedy zmywając możemy obserwować widok za oknem. Pod oknem nie należy montować kuchenki.

Bardzo fajnym miejscem, który dodatkowo może wspomóc pracę w kuchni jest też wyspa. Wyspa to szafki z blatem, ustawione na środku kuchni. Można na niej zamontować zwykły blat roboczy, który wspomoże pracę, można też umieścić na niej zlewozmywak czy kuchenkę z okapem. Pamiętać jednak wciąż należy o tym, że trójkąt powinien być zachowany, a bieganie po całej kuchni z produktami czy garnkami może być uciążliwe, a w przypadku gorących garnków, które trzeba odlać do zlewu, wręcz niebezpieczne.

Jeśli mamy problem z zaprojektowaniem kuchni, tak by zasada trójkąta roboczego została zachowana, możemy poszukać projektanta wnętrz, albo poprosić o radę w sklepie z meblami kuchennymi, gdzie nad doborem zestawu przez klienta także czuwa specjalista.